Vizsgálat és terápia

Vizsgálat

Elsőként (1-2 alkalom) a szülővel – kamasz gyermek esetén a gyermekkel és a szülővel találkozom, ilyenkor lehetőség nyílik a gyermekkel kapcsolatos nehézség részletesebb megvitatására, a probléma hátterébe való bepillantásra.

Áttekintjük továbbá a gyermek eddigi fejlődését, a közösségi színtereket érintő tapasztalatokat, életének fontosabb eseményeit, mérföldköveit.
A következő alkalmak során (kb. 4-5 alkalom) különböző pszichológiai eszközök, valamint közös játéktevékenységek során igyekszem minél árnyaltabb képet kapni a gyermek jelenlegi pszichés állapotáról, nehézségeiről és egyben erőforrásairól is.

Ezt követően a szülővel történő megbeszélés következik, amely során visszajelzést adok a tapasztalataimról és amennyiben indokolt, javaslatot teszek a terápia megkezdésére és megállapodunk a terápia céljában és kereteiben.

Előfordulhat, hogy elegendő a tanácsadás és nincs szükség terápiára, illetve megeshet, hogy az adott probléma túlnő a magánrendelés és a kompetenciám határain, ilyenkor a pácienst továbbirányítom más intézményekhez (pl. Pedagógiai Szakszolgálat, gyermekpszichiátria, vagy éppen orvosi jellegű kivizsgálás).

Terápia

A foglalkozások játékos formában zajlanak, melyeken a gyerekek az esetek túlnyomó többségében lelkesen, szívesen vesznek részt. A foglalkozások időtartama 50 perc, melyek főként analitikus orientált terápiás szemléletben, heti rendszerességgel zajlanak.

Gyermekek esetében a játékterápiás eszközök, serdülők esetében pedig a verbalitás dominál.
A módszereket tekintve integratív szemléletet képviselek, így helyet kapnak a terápia során, például művészetterápiás eszközök, relaxációs- és az imaginációs technikák is.

A szülőkkel a terápia során rendszeresen konzultálok.
A szülő kérésére az általam ismertetett tapasztalásokat írásban is megfogalmazom és rendelkezésükre bocsátom a terápiás folyamat bármely szakaszában.

A páciensek adatait, a velük kapcsolatos információkat az adatkezelési követelményeknek megfelelően kezelem.